Prof.Dr.Bülent TOPUZ

Anasayfa | Arama | Anketler | Sitene Ekle |
 

ARAMA


Gelişmiş Arama

SON EKLENENLER

İSTATİSTİKLER

13 kategori altında, toplam 400 konu bulunmaktadır. Bu konular toplam 3929898 defa okunmuş, 1144 rahatsızlık şikayeti veya yorum yazılmıştır.

AKUT TONSİLLOFARENJİT (BOĞAZ ENFEKSİYONU)

Aniden veya yavaş yavaş ortaya çıkan boğaz enfeksiyonudur.

Kategori  Kategori : BOĞAZ
Yorumlar  Yorum Sayısı : 3
Okunma  Okunma : 48087
Tarih  Tarih : 18 Şubat 2008 13:42

11 Punto 13 Punto 15 Punto 17 Punto

AKUT TONSİLLOFARENJİT (BOĞAZ ENFEKSİYONU)
Aniden veya yavaş yavaş ortaya çıkan boğaz enfeksiyonudur. Boğaz bölgesi aynı zamanda patojen mikroorganizmaların yoğun giriş kapılarından birisidir. Barındırdığı lenf dokuları sayesinde vücudun ön savunmasında ve savunma sisteminin uyarılmasında önemli rol oynar. Lokal rezistansı sağlayan en önemli faktör lenfoepitelyal dokulardan salgılanan İgA’dır. Bademcik ve geniz eti vücudun savunma mekanizmasında görev alan lenf dokularıdır. Bu ikisi dışında aynı yapıdaki dokulardan yutak bölgesinde yaygın olarak bulunur. Bunların en büyüğü dil kökünde yerleşik bulunan lenf dokusudur. Bademcikler boğaz bölgesinin en büyük lenfoid dokusudur. Geniz eti burnun hemen arkasında yerleşmiştir.
Bademcik iltihabı ve farenjit, gerek yakın komşuluk gerekse farenks duvarındaki yaygın lenfoid doku nedeniyle birlikte bulunurlar. Bununla birlikte izole farenjit ve tonsillit olgularınada rastlanabilir. Farenjit olgularının büyük çoğunluğu (%90) viralken, tonsillit olgularının bakteriyeldir.
Bakteriel tonsillit olgularının tamamına yakını A Grubu Beta Hemolitik Streptokok (AGBHS) enfeksiyonudur. Bu yazıda da yaygınlığı, tekrarlama özelliği ve komplikasyon oluşturma riski bakımından AGBHS enfeksiyonu esas alınacaktır.
Streptokoklar damlacık enfeksiyonu şeklinde ve gıdalarla bir kişiden diğerine geçebilir. Okul ve kışla gibi kalabalık ortamalar bu geçişler için uygun ortamlardır. Kış aylarında daha sık görülür.
Kırgınlık ve üşüme-titremeyi takiben, özellikle yutkunma esnasında ortaya çıkan ve kulağa vuran, tek taraflı boğaz ağrısıyla başlar. Hastada ateşli genel bir düşkünlük hali mevcuttur. İzole farenjit hastalarında, farklı olarak, farenks duvarındaki çepeçevre ödeme bağlı daralma ve yutma güçlüğü ön plandadır. Ağrı çoğunlukla taraf göstermez. Muayenede boyundaki lenf bezlerinin şiştiği görülür. Boğaz ağrısı olan tarafın çene köşesindeki lenf nodunda palpasyonla hassasiyet tespit edilebilir. Farenks ileri derecede kırmızıdır, küçük dil ödemlidir, Tonsiller
ödemlidir ve yer yer kirli beyaz örtü ile kaplıdır. Ağız muayenesi esnasında streptokokkal tonsillitin kendine has kötü kokusu hissedilebilir.
Boğaz kültüründe AGBHS ürer. Enfeksiyondan 15 gün sonra bakılan ASO titrasyonu 1/200’ün üzerinde ise tanıyı destekler, negatif çıkması anlamlı değildir.
Komplikasyonlar antibiyotiklerin etkin şekilde kullanımı ile birlikte eskisi kadar sık görülmemektedir. Bunlar; apse gelişimi, gırtlak ödemi, orta kulak iltihabı, akut romatizmal ateş(ARA), akut böbrek iltihabı, karın ağrısı şeklinde sıralanabilir.
Tedavi: Antibiyotik + ağrı kesici ve ateş düşürücü + istirahat + bol sıvıdır. Ağızdan ilaç kullanımı yeterlidir. İshal, kusma ve yutma güçlüğü gibi şikayetler varsa iğne tedavisi seçilebilir. Antibiyotiğin en az on gün kullanılması gerekir. Bu süre kompliksyonları önlemek ve tekrarları önlemek bakımından önemlidir.
Tedaviyi takiben ikinci gün içinde ateş düşmeye başlar, üçüncü gün tüm semptomlarda gerileme görülür. Aksi halde teşhise şüphe ile bakılmalıdır.
Muayene esnasında tonsillerde belirgin hipertrofi varsa enfeksiyonun tekrarlaması ihtimali büyüktür. Bu hastaların takibe alınmasında ve ailenin bilgilendirilmesinde fayda vardır
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum veya Şikayet Yaz

AÇIKLAMA: Siz de AKUT TONSİLLOFARENJİT (BOĞAZ ENFEKSİYONU) hakkındaki hastalık, şikayet veya yorumunuzu aşağıdaki forma yazıp bize gönderebilirsiniz !  Sorunuz sırası geldiğinde cevaplanacaktır.






Bu konuya toplam 3 yorum yazılmıştır.

Mevlüt [ 28 Ocak 2016 14:41 ]

Selamlar, şikayetim ses telleri.Daha önce özel bir hastahaneye gittim, doktorun şikayetle ilgili az konuşması tatmin etmedi. Boğazımda nodüllerin bulunduğunu söyleyerek beni ses-nefes eğitim seansına yönlendirdi. be ne pek alaka kuramadım ve kendimce hesapsız atışla kurs parası ödeme pek mantıklı gelmedi. konuyla ilgili sitelerde şikayetleri inceliyorum. İhl'de meslek dersleri öğretmeniyim. özellikle Kur'an okumada temelde iyi ve güzel ses bulunmasına rağmen basit sebeplerle bozulmaktadır. bitkisel alternatiflerin ciddi fayda sağlamadığını gördüm.
sesle ilgili olarak tam olarak şikayetim; konuşmalardan kısa sürede sesimin çatallaşması, kimi zaman heyecana bağlı olarak mı ?sesin kısılması-kesilesi. ve sesimin yüksek çıkmaması. sesimin en verimli ve kullanılışlı olduğu zamanlar dinlenmeden sonra hafif sesle nağme idmanları yaptığım sıralar. yüksek sesle ya konuşma ve ya okumalarda kısa ürede ses telleri sertleşmekte ve titreşimi zayıflamaktadır. sonuç olarak ses titreşimin devamlılığın sağlanması ve rahatsız edici ölçekte çatallığın giderilebilmesi için anestezi çözüm olur mu? Başarılar.

tugce [ 07 Kasım 2015 20:49 ]

Kizim sali gunu ateslendi ve doktora goturdum bogaz enfeksiyonu dediler ve antibiotik yazdilar 5 gun gecti ve kizimin 5 saate bir atesi yukseliyor bu normal mi.Normalse bu ateslenme ne kadar surucek

deniz şahan [ 23 Ağustos 2011 11:40 ]

3 yaşında kızım sürekli boğaz enfeksiyonu geçiriyor antibiyotik kullanmadan geçmiyor bunun daha etkili bir çözümü var mıdır? Ne yapmam gerekiyor ? Teşekkür ederim...

Yorum veya şikayetlerin tamamını okumak için tıklayın.

Prof.Dr.Bülent TOPUZ Prof.Dr.Bülent TOPUZ
YOLLAR VE ÖNCELİKLER (11 Eylül 2017)
Bülent TOPUZ Bülent TOPUZ
Sevgili başkanın Osman Zolan'a açık teşekkür (15.Ekim.2012)

ANKET

Sizce bu sitenin insanlara faydası var mı?






Tüm Anketler

www.bulenttopuz.com 2007 ..:: KBB Hastalıkları Bilgilendirme Portalı ::..