Prof.Dr.Bülent TOPUZ

Anasayfa | Arama | Anketler | Sitene Ekle |
 

ARAMA


Gelişmiş Arama

SON EKLENENLER

İSTATİSTİKLER

13 kategori altında, toplam 400 konu bulunmaktadır. Bu konular toplam 3914020 defa okunmuş, 1144 rahatsızlık şikayeti veya yorum yazılmıştır.

KULAK KİRİ (BUŞON)

Dış kulak yolundaki bezler tarafından üretilen özel salgının, yağ glandlarının salgısı ve epitel döküntüleriyle birleşmesinden oluşan maddedir. Adi, epitelyal ve mikst olmak üzere üç tipi vardır.

Kategori  Kategori : KULAK
Yorumlar  Yorum Sayısı : 14
Okunma  Okunma : 96322
Tarih  Tarih : 10 Ekim 2007 11:44

11 Punto 13 Punto 15 Punto 17 Punto

KULAK KİRİ (BUŞON)

      Dış kulak yolundaki bezler tarafından üretilen özel salgının, yağ glandlarının salgısı ve epitel döküntüleriyle birleşmesinden oluşan  maddedir. Adi,  epitelyal ve mikst olmak üzere üç tipi vardır.

      Adi buşonlar koyu kahverengi renktedir ve salgı ağırlıklıdırlar. Epitelyal buşonlar ise soluk sarı renktedir ve epitel ağırlıklıdırlar. Bu  ayrım önemlidir, çünkü epitelyal buşonlar timpanik membrana yakındırlar ve son derece sert olurlar. Çıkarılmaları problem olabilir.

      Kulak kiri mantar ve bakteri üremesini engeller. Ayrıca  yağlı ve yapışkan olan bu madde dış kulak yolu girişinde bulunan kıllarla birlikte dışarıdan girebilecek toz partiküllerinin ve canlı böceklerin girişini  engeller.

      Tüm bunlardan habersiz olan hastalar bu kiri temizleme gayreti içindedirler. Bu amaçla ne bulurlarsa kulaklarına sokarlar. Bu eylem timpanik membrana zarar verebilir, dış kulak yolunda yaratılan cilt sıyrıkları bakteri ve mantar enfeksiyonlarına zemin hazılayabilir. 

      Normal olarak dış kulak yolu kendiliğinden temizlenir. Biriken kir çene ekleminin hareketi ile partiküller halinde düşer. Ucunda pamuk bulunduran çöpler kiri ileriye itmekten başka işe yaramazlar. Zara doğru itilen kir daha sonra yapılacak çıkarma işlemlerini zorlaştırabilir.

      Kulak kiri bazı kişilerde az üretilir. Bu durum kulak kaşıntısına ve kaşımaya bağlı enfeksiyona zemin hazırlayabilir.

           Bazılarında ise kulak kiri dış kulak yolunu tamamiyle tıkayacak kadar fazla üretilir. Özellikle deniz mevsiminde ve banyo sonrasında suyu çeken kulak kiri şişer ve aniden dış kulak yolunu tıkar. Hasta işitme kaybı şikayeti ile gelir.  Tıkayıcı kulak kiri tekrarlama özelliğine sahiptir. Bu hastalar daha önce kulaklarını yıkatmış oldukları için, doğrudan kulak yıkatma isteğiyle gelmeleri nadir değildir. Bazı hastalar  başka nedenlere bağlı işitme kaybı olduğu halde aynı istekle gelebilirler.

      Buşonun en kolay çıkarılma yolu kulak lavajıdır. Lavaj yaparken bazı kurallara dikkat etmelidir:

      Daha önceden akıntı ve timpanik membranda delik anamnezi olan kulaklar kesinlikle yıkanmamalıdır. Aksi taktirde dış kulak yolunda bulunan tüm bakteriler orta kulağa itilir ve kulak enfekte olur, akmaya başlar. Yıkama esnasında hastanın hareket etmesi dış kulak yolunun zedelenmesine yol açabilir. Vücüt sıcaklığından farklı sıvılarla yapılan lavaj tıpkı kalorik testte olduğu gibi geçici başdönmesi yapabilir.

      Önceden 5 dakika süreyle uygulanan oksijenli su buşonun çıkarılmasını kolaylaştırabilir. İnatçı buşonlarda 5 gün süreyle gliserin damla 3x5 damla kullanılması buşonun yumuşamasını ve yerinden oynamasını sağlıyabilir.

      Buşon mikroskop altında aspiratör yardımı ile temizlenebilir. Özellikle kulak zarı delik olanlarda bu yöntem tercih edilmelidir.

      Epitelyal buşonlarda yıkama etkili olmaz. Bu buşonların mikroskop altında ve gerekli hallerde lokal veya genel anestezi yapılarak çıkarılmsı gerekir. 

      Kulağın su ile yıkanması alışkanlık yaratmaz.

Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum veya Şikayet Yaz

AÇIKLAMA: Siz de KULAK KİRİ (BUŞON) hakkındaki hastalık, şikayet veya yorumunuzu aşağıdaki forma yazıp bize gönderebilirsiniz !  Sorunuz sırası geldiğinde cevaplanacaktır.






Bu konuya toplam 14 yorum yazılmıştır.

Ademburak Demir [ 01 Haziran 2017 23:42 ]

Bülent bey merhaba ben size ist bagcılardan yazıyorum sağ kulağımda w buçuk aydır duyma kaybı ve uğultu var bugün kulakburun boğaz bölümüne başvurdum doktor hanım ince bir demir e pamuk sarıp her iki kulağimada baktı sağ kulaktan bu şok olduğunu söyledi filistin damla verdi bunu bir hafta kullan dedi her iki mülahaza uygula bir hafta sonra yıkayalım dedi sizce başka bir doktordan bilgi akşamı bana yardımcı olursaniź sevinirim

zehra [ 19 Mart 2017 14:00 ]

3 gün önce doktora gittim buson dedi kulağıma gliserin döküyorum 3*10 lük döküyorum ve tamamen tıkanıklığı oldu çok rahatsız oluyorum 10 gün sonra gel dedi kulak copuyle gliserini doktukten 5-20 dakka sonra kulak copuyle temizliyorum ve hiç bir işe yaramıyor :(

Remzi [ 22 Aralık 2016 20:29 ]

Benim daha önce kulağım ağrısı doktora gittim dedi pislikten neyse ilaç verdi ilaç kullandım 10 gün sonra gidip temizleyin o makinayla şimdi aradan bi hafta geçmeden yine ağrımaya başladı yine doktora gittim bana gliserin ilaç yazdı diyor git kullan tekrar git yıka söyleyin ey sevgili halkim ne yapayım

Yorum veya şikayetlerin tamamını okumak için tıklayın.

Prof.Dr.Bülent TOPUZ Prof.Dr.Bülent TOPUZ
YOLLAR VE ÖNCELİKLER (11 Eylül 2017)
Bülent TOPUZ Bülent TOPUZ
Sevgili başkanın Osman Zolan'a açık teşekkür (15.Ekim.2012)

ANKET

Sizce bu sitenin insanlara faydası var mı?






Tüm Anketler

www.bulenttopuz.com 2007 ..:: KBB Hastalıkları Bilgilendirme Portalı ::..