Prof.Dr.Bülent TOPUZ

Anasayfa | Arama | Anketler | Sitene Ekle |
 

ARAMA


Gelişmiş Arama

SON EKLENENLER

İSTATİSTİKLER

13 kategori altında, toplam 400 konu bulunmaktadır. Bu konular toplam 3929338 defa okunmuş, 1144 rahatsızlık şikayeti veya yorum yazılmıştır.

BOYUN KİTLELERİ

Boyundaki kitleler doğumsal, enfeksiyöz ve tümoral kaynaklı olabilir. Bir kitle değerlendirilirken süre, ağrı ve hassasiyet, ateş, büyüklük, büyüme hızı, mobilite gibi kriterlere bakılır.

Kategori  Kategori : BOĞAZ
Yorumlar  Yorum Sayısı : 20
Okunma  Okunma : 55355
Tarih  Tarih : 03 Haziran 2008 12:11

11 Punto 13 Punto 15 Punto 17 Punto

BOYUN KİTLELERİ
          Boyundaki kitleler doğumsal, enfeksiyöz ve tümoral kaynaklı olabilir. Bir kitle değerlendirilirken süre, ağrı ve hassasiyet, ateş, büyüklük, büyüme hızı, mobilite gibi kriterlere bakılır. Bir kitle için kabaca bir haftalıksa enfeksiyöz, bir aylıksa tümoral, bir yıllıksa doğumsal olduğu söylenebilir. Ancak hastaların fark etme zamanı ile kitlenin gerçek ortaya çıkış zamanı arasında uyum olmayabilir. Yıllardır var olan doğumsal bir kitle sonradan enfekte olabilir. Bazı tümörler çok hızlı seyredebileceği gibi, yıllardır varolan bazı selim kitleler sonradan habis tümörlere kaynaklık edebilir.
            Enfeksiyöz kitleler ağrı, lokal ve sistemik ateş varlığı, hassasiyet ile ortaya çıkarlar. Bu hastalarda boyun hareketleri de ağrılıdır. Doğumsal kitleler enfeksiyonla ortaya çıkabilirler. Boyunda yüzeyel lenfadenopatiler saçlı derideki enfeksiyonlara sekonder gelişebilirler.
            Boyundaki selim tümoral kitleler oldukça yavaş büyüyen, mobil, düzgün yüzeyli kitlelerdir. Habis lezyonlar ise hızlı büyüyen, çevre dokuya yapışık, düzensiz yüzeyli, sert kitlelerdir.
            30 yaşından sonra boyunda karşılaşılan her türlü kitleye şüphe ile bakılmalıdır. Baş boyun bölgesindeki habis tümörlerin %10 kadarının ilk klinik semptomu boyun da kitledir. Bu hastalarda primer odağın tespiti son derece önemlidir. Tümöre yönelik tedavi histopatolojik tipine ve kaynaklandığı dokuya göre belirlenir. Boyundaki metastatik kitlelerin %95’inin kaynağı KBB sahası içindedir. Bu hastaları etraflı bir KBB muaayenesi yapmadan doğrudan boyundaki kitleye yönelmek tıbbi hatadır. Bu kitlelerin %90’nında iyi bir fizik muayene tetkik ve biyopsi ile primeri bulunur. Tüm uğraşılara rağmen primer odağı bulunamayan ve tanısı konulamayan vakalarda biyopsi amaçlı girişimler başlar. Kolay ve noninvazif bir metod olan ince iğne aspirasyon biyopsisinin yeterli bilgi verebilmesi tecrübeli bir ele ve histopatoloğa ihtiyaç gösterir.
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum veya Şikayet Yaz

AÇIKLAMA: Siz de BOYUN KİTLELERİ hakkındaki hastalık, şikayet veya yorumunuzu aşağıdaki forma yazıp bize gönderebilirsiniz !  Sorunuz sırası geldiğinde cevaplanacaktır.






Bu konuya toplam 20 yorum yazılmıştır.

Uğur Gökkurt [ 17 Ocak 2018 00:07 ]

Merhabalar hocam
4 yaşındaki oğluma kulak altında ki şişlik için MR sonucu brankial kist tanısı konuldu. 3 ay içinde şişlik indi yüzü normal haline döndü ve biz de ameliyat için yaşından dolayi tereddüt te kaldık. Ameliyat için ilerleyen yaşlari beklemek istiyoruz. Bu konuda sizinde fikirlerinizi alabilir miyiz. Teşekkürler

gözde [ 04 Nisan 2017 22:00 ]

Merhaba hocam, 1.5 sene önce boynumda şişlikler oluştu. Doktora gittim yakın zamanda antibiyotik verdi geçmedi başka bir doktora gittim. Tekrar antibiyotik kullandım yine geçmedi. Ultrasonda büyüğü solda 22.5 mm olmak üzere birkaç tane lenf nodu saptandı. Sürekli ağrı yapıyor. Sağda da kulak altında 11 mm boyutlarında bir lenf nodu var. Bu ağrı yapmıyor. Doktorlar reaktif nitelikte olduğunu söylediler. Fakat son iki ayda biraz daha büyüdüler dışardan belli olacak durumdalar. Kan değerlerimde bir anormallik görünmüyor. Babam da kanserden vefat etti o yüzden tekrar gitmeyi düşünüyorum. Ne önerirsiniz?

Emine Ay [ 08 Mart 2017 23:11 ]

Hocam iyi gunler 5 yaşında bir kız çocuğum var yaz kış bitmek bilmeyen öksürük var allerji testleri yapıldı alerjik bronşit ve reflu çıktı 6 aydır hava, gece hapı ve reflu için 3 ayrı surup kullanmakta, yinede geniz akıntısı ve oksurugu hep var, hiç bir şekilde geçmiyor, gribal enfeksiyonlara neredeyse her ay yakalaniyor, yine hastalandı, devlet hastanesinde ultrason çekti doktor boyun orta hatta düzgün 12*8 mm boyutunda kistik olusum izlendi yazıyor girtlaginin tan ortasinda biz onu kemik saniyorduk, kotu birsey olabilir mi çok korkuyorum,üstelik 1 yıldır ara ara ses kisilmasi yaşıyoruz lütfen yardımcı olun, mutlaka muayeneye gelicez ama şu an acil bir cevap bekliyorum, teşekkür ederim.

Yorum veya şikayetlerin tamamını okumak için tıklayın.

Prof.Dr.Bülent TOPUZ Prof.Dr.Bülent TOPUZ
YOLLAR VE ÖNCELİKLER (11 Eylül 2017)
Bülent TOPUZ Bülent TOPUZ
Sevgili başkanın Osman Zolan'a açık teşekkür (15.Ekim.2012)

ANKET

Sizce bu sitenin insanlara faydası var mı?






Tüm Anketler

www.bulenttopuz.com 2007 ..:: KBB Hastalıkları Bilgilendirme Portalı ::..