Prof.Dr.Bülent TOPUZ

Anasayfa | Arama | Anketler | Sitene Ekle |
 

ARAMA


Gelişmiş Arama

SON EKLENENLER

İSTATİSTİKLER

13 kategori altında, toplam 400 konu bulunmaktadır. Bu konular toplam 3929896 defa okunmuş, 1144 rahatsızlık şikayeti veya yorum yazılmıştır.

KRONİK SİNÜZİT

BU KONU GELEN SORULAR DOĞRULTUSUNDA 16.ARALIK.2009 İTİBARİ İLE GÜNCELLENMİŞTİR

Kategori  Kategori : BURUN
Yorumlar  Yorum Sayısı : 7
Okunma  Okunma : 21315
Tarih  Tarih : 21 Ocak 2008 12:01

11 Punto 13 Punto 15 Punto 17 Punto

KRONİK SİNÜZİT
          Sinüs enfeksiyonunun 3 ayı geçen bir devamlılık göstermesi halinde kronikleştiğine karar verilir. Kronik sinüzitlere tedavi edilmemiş akut enfeksiyonların devamı şeklinde yada çeşitli nedenlerle tedaviye direnç gösteren vakalarda rastlanmaktadır.
            Akut sinüzitlerin oluşumunda burun temizleme mekanizması bozuklukları ve kanal tıkanıklarının yol açtığı sekresyon birikmesinin bakteri üremesindeki rolüne değinmiştik. Bu tıkanıklığın sürekli bir hal almasına neden olan septum deviasyonu, burnun poliple dolu olması, alerjik rinit, burunda yabancı cisim gibi patolojiler kronik sinüzite neden olabilirler. Geniz eti burun içi sekresyonunun genize akmasını engelleyerek önce kronik rinite, sonra da kronik sinüzite neden olur. Bu tabloya çocuklarda sık rastlanır.
            Kronik sinüzit sürekli burun tıkanıklığı ve akıntısıyla seyreder. Akut hecmelerin dışında ağrı görülmez. Kronik sinuzit, sanıldığının aksine kronik başağrısı nedeni değildir. Burun tıkanıklığının nedeni yukarıda bahsedilen faktörler olabileceği gibi, koyu kıvamdaki pürülans da olabilir. Akıntı çocuklarda burundan, yetişkinlerde genizdendir.
            Sinüs kanallarındaki tıkanıklık sürekli bir hal alırsa, akıntı sinüs duvarlarına basınç yaparak zamanla sinüs duvarlarını zayıf bölgelerinden yıkar. Yıkılan duvardan sinüs mukozası kese şeklinde sinüs dışına taşar. Bunlar yüzde yumuşak şişlik, gözde dışa veya aşağı itilme yaparlar.
            Sinüs grafileri, akut hecmelerin dışında, mukoza kalınlaşmasını gösterirler. Bilgisayarlı tomografi, sinüziti net olarak ortaya koymanın yanısıra, patolojiye neden olan anatomik bozuklukları da gösterebilir. Yüksek maliyet nedeniyle rutinde kullanılmayan tomografi, cerrahi müdahale düşünülüyorsa mutlaka istenir.
            Endoskopik tanı yöntemleri kanal ve ostium ağızlarının durumunu gösterebilir. İmkan varsa başvurulması gereken bir muayene metodudur.
            Kronik sinüzit hastalarını ele alırken tümöral patolojileri hep hatırda tutmak gerekir. Grafide opasite tespit edilerek konulan teşhisler, tedavi sonrası tekrar grafi ile kontrol edilmelidir. Opasite geçmiyorsa, hasta kendini iyi hissetse bile ileri tetkik gerekir. Yalnız burada daha önce sinüs cerrahisi geçirmiş olan hastaların düz grafilerinin opak çıkacağı unutulmamalıdır.
Tedavi: Öncelikle septum deviasyonu, burun eti ve geniz eti gibi faktörlerin cerrahi müdahale ile düzeltilmesi gerekir. Çocuklarda geniz etinin kazınması hızlı bir iyileşme sağlayabilir.
Antibiyotik tedavisi hastanın toleransına ve klinik cevaba göre bir aya kadar uzatılabilir. Akut hecmelerin dışında ağrı kesicilere ihtiyaç yoktur. Burun tıkanıklığı yoksa, lokal veya sistemik dekonjestanlar en fazla 5 gün süreyle kullanılabilir. Allerjik rinite ait bulgular varsa antiallerjik tedavi yapılır.

            Bir ayı geçen medikal tedaviye cevap vermeyen hastalarda cerrahi müdahale yapılır. Günümüzde cerrahi girişimler tıkanan kanal ve ostiumları burun içinden edoskopik yöntemle genişletilmesine dayanır. Son yıllarda geliştirilen balon tekniği seçilmiş sinüzit vakalarında etkili olabilir. Yani tüm sinüzit hastalarında kullanılabilir değildir. Ameliyatların başarı oranı oldukça yüksektir, ancak ameliyat hastalığın tekrarlamasını engelleyemeyebilir. En büyük faydası sinüzit sıklığının azalması ve ilaç tedavisine yanıt vermesidir.

Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum veya Şikayet Yaz

AÇIKLAMA: Siz de KRONİK SİNÜZİT hakkındaki hastalık, şikayet veya yorumunuzu aşağıdaki forma yazıp bize gönderebilirsiniz !  Sorunuz sırası geldiğinde cevaplanacaktır.






Bu konuya toplam 7 yorum yazılmıştır.

onur gürdal [ 14 Mart 2018 10:26 ]

11 yaşındaki kızım her yıl sinüzit oluyor geniz eti normal olduğu söylendi.bademciğinin biri biraz büyük.bu sebep olur mu .lazerle bademcik küçültmesi çocuklarda oluyormu.

Haris Çıkrıkcıoğlu [ 19 Nisan 2017 14:36 ]

İleri derecede 5-15 yıllık sinüzit nedeniyle yüzümün cilt altından akıntı olduğunu hissediyorum.Örneğin kafam dik iken ciltten aşağıya, öne sarkık iken öne doğru oluyor.İlaçla tedavi edilebilir mi?

memiş karaca [ 17 Eylül 2013 20:29 ]

Hocam merhaba kronik sinizüt teşhisi ile 2004 yılından beri çeşitli ilaç tedavileri gördüm. (2 kutu arka arkaya Avelox 400 mg 7 Tablet kullandım) Haziran ayında nazal tomoğrafi çekildi ancak dr. ameliyat önerdi. Balon Sinoplasti yöntemi ile ameliyat olmak istiyorum.Sizin hastanenizde bu yöntem mevcut mu? ayrıca ben şu an görev icabı bingöl ilinde yaşıyorum. 15 gün sonra izine geleceğim beni bu konuda bilgilendirir misiniz.

Yorum veya şikayetlerin tamamını okumak için tıklayın.

Prof.Dr.Bülent TOPUZ Prof.Dr.Bülent TOPUZ
YOLLAR VE ÖNCELİKLER (11 Eylül 2017)
Bülent TOPUZ Bülent TOPUZ
Sevgili başkanın Osman Zolan'a açık teşekkür (15.Ekim.2012)

ANKET

Sizce bu sitenin insanlara faydası var mı?






Tüm Anketler

www.bulenttopuz.com 2007 ..:: KBB Hastalıkları Bilgilendirme Portalı ::..