Prof.Dr.Bülent TOPUZ

Anasayfa | Arama | Anketler | Sitene Ekle |
 

ARAMA


Gelişmiş Arama

SON EKLENENLER

İSTATİSTİKLER

13 kategori altında, toplam 400 konu bulunmaktadır. Bu konular toplam 3913887 defa okunmuş, 1144 rahatsızlık şikayeti veya yorum yazılmıştır.

İÇ KULAK TANSİYONU (MENIER HASTALIĞI)

BU KONU GELEN SORULAR DOĞRULTUSUNDA 15.MAYIS.2010 İTİBARİ İLE GÜNCELLENMİŞTİR.

Kategori  Kategori : KULAK
Yorumlar  Yorum Sayısı : 157
Okunma  Okunma : 217562
Tarih  Tarih : 10 Ekim 2007 12:06

11 Punto 13 Punto 15 Punto 17 Punto

İÇ KULAK TANSİYONU (MENIER HASTALIĞI)
          Başdönmesi, kulakta dolgunluk hissi, çınlama ve işitme kaybı ile seyreden bir hastalıktır. Bu şikayetlerden tamamı görülebileceği gibi sadece biri de görülebilir. Kontrolsüz ve tedavisiz hastalarda zamanla tüm şikayetler ortaya çıkar. Bu hastalarda yüksek ses kulakta ağrı yapabilir. Şiddetli başdönmesine bulantı ve kusma eşlik edebilir.
         Daha çok genç bayanlarda görülür. İç kulak tansiyonu artmıştır. Hastalığın bilinen tansiyon hastalığı ile ilişkisi yoktur. Şikayetler nöbetler halinde gelir ve birkaç dakika-saatler, bazen günler sürer. Nöbetlerin ne sıklıkta geleceği ve ne kadar ara vereceği belli olmaz. Yıllarca ara verebilir. Her nöbet aynı şiddette olmaz. Hastalık zamanla kendiliğinden düzelebileceği gibi, şiddetli başdönmeleri dayanılmaz bir hal alabilir. Önceleri nöbet bitince düzelen işitme kaybı zamanla kalıcı hale gelir. Bazı hastalar görme kaybı ve bayılma tarif edebilirler, ancak hastalık gerçekte bu şikayetlere neden olmaz ve başka hastalıklarla karıştırmamak bakımından hastanın iyi sorgulanması gerekir. Hastalık başağrısı yapmaz. Bulantı ve şiddetli kusma yoksa halsizlik yapmaz. 
        İşitme testinde hastanın kaba sesleri işitmede duyarlılığının azaldığını görürüz. Kulağın denge kısmına yönelik olarak yapılan vestibüler testler normaldir. Vestibüler testler kulağa sıcak ve soğuk su verilerek içi kulağın uyarılması esasına dayanır. Uyarılan kulak normaldir.

Normal

Hidrops

        
Doğrudan hastalığa yönelik spesifik kesin bir tedavisi yoktur. Hastalara tuz ve yağ kısıtlaması yapılır. Fazla tuz vücutta su tutar. Suyun fazlası damar dışı dokulara, bu arada iç kulağa da geçer. Iç kulaktaki fazla su iç kulak tansiyonu yapar. Başlangıç tedavisinde sofra tuzunu kaldırmak yeterlidir. Yemekler normal tuzlu hazırlanabilir. Çay, kahve ve çikolata nöbetlerin ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Kan akımını rahatlatıcı ilaçlar ve idrar söktürücü faydalı olabilir. Dayanılmaz başdönmesi olan hastalarda iç kulağın medikal ve cerrahi metotlarla tahrip edilmesi gerekebilir.
        Bu hastalar ilginç bir şekilde psikolojik olarak hassas insanlardır. Bu hastalık hassas insanları mı bulur, yoksa hassas insanlarda bu hastalığa karşı bir tahammülsüzlük mü vardır bilinmez. Benim şahsı kanaatim ikinci hipotezdir. Bu hastalığın toplumda sanıldığından daha sık olduğunu, fakat bazılarının doktora gidecek kadar ciddiye aldığını düşünüyorum. Tabii ki kastettiğim hasta grubu şikayet derecesi düşük olanlar. Hastalık şiddetli seyrettiği zaman hasta ölüyorum zanneder. Halbuki hastalık hayatı tehdit edici değildir. Ancak hayatı tehdit eden hastalıklarla karışabilir.
         Bu hastalık multipl skleroz, beyin damarlarında tıkanma, yüksek tansiyona bağlı beyinde geçici beslenmesi bozukluğu gibi hastalıklarla karışabilir. Başdönmesi ve kulak çınlaması yapan diğer kulak hastalıkları için WEB Sayfamın diğer başlıklarına bakabilirsiniz.
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum veya Şikayet Yaz

AÇIKLAMA: Siz de İÇ KULAK TANSİYONU (MENIER HASTALIĞI) hakkındaki hastalık, şikayet veya yorumunuzu aşağıdaki forma yazıp bize gönderebilirsiniz !  Sorunuz sırası geldiğinde cevaplanacaktır.






Bu konuya toplam 157 yorum yazılmıştır.

Aysel ayan ozyer [ 20 Nisan 2020 01:37 ]

Hocam kulağımda uğultu ve nasdonmem var baseric diye ilaç kullanıyorum baş dönmesi geçmedi
geçmedi

Ümmü [ 08 Ocak 2019 01:21 ]

Merhaba hocam.bende yaklasik 1.5 yildan beri bas donmesi ve iki kulagimdaki ugultu digerindeki cizirtiyla yasamaya calisiyorum.bir suru doktora gittim.ilk 6 ay bas donmem vardi kulaklarimda birsy yoktu.vertigo oldugunu betaserc vasoserc vb.ilaclar verdiler.sonra kismen de olsa bas donmelerim gecti yerini kulak cinlamasina birakti.bunun icinde ege universitesinde profsore kdar ciktim.kulakla ilgili olmadigini norolojinin bakmadi gerrktigini soyleyip benimle ilgilendi.noreoloji prf.kulak migreni oldugumu dunuyor.direral diye bir ilac verdi 1 aydir kullaniyorum ama gecmedi hala.bu arada emar bilgisayarlı tomografi yapildi isitmem normal ve kulak dengesi icin kulağıma soguk su konduldu.bunlarin hepsi normal.onzaman benim neyim var hala ne hastasiyim anlayamadim.kullandigim dideral de ise yaradigini dusunmuyorum.Lutfen basindan geciren iyilesen varsa benimle paylassin.zor durumdayim.😣

Özge [ 20 Ekim 2018 05:16 ]

Merhaba doktor bey, ben kendimde meniere olabileceğinden şüphe ediyorum. Anksiyete hastasıyım geceleri gündüzleri çarpıntım oluyor başım öyle aman aman bir dönmüyor. İşitme testi için sıraya girdim. Bayılma Yok. Yutkunmakta Zorluk çekiyorum migren de var mr temiz çıktı. Çınlamam sessiz ortamlarda sol kulakta tis bir ses. Bulantım yok.notropil ve vasorec kullanıyorum 10 gün oldu neredeyse aynı. Geçmeyecek mi bu hastalık?

Yorum veya şikayetlerin tamamını okumak için tıklayın.

Prof.Dr.Bülent TOPUZ Prof.Dr.Bülent TOPUZ
YOLLAR VE ÖNCELİKLER (11 Eylül 2017)
Bülent TOPUZ Bülent TOPUZ
Sevgili başkanın Osman Zolan'a açık teşekkür (15.Ekim.2012)

ANKET

Sizce bu sitenin insanlara faydası var mı?






Tüm Anketler

www.bulenttopuz.com 2007 ..:: KBB Hastalıkları Bilgilendirme Portalı ::..