Prof.Dr.Bülent TOPUZ

Anasayfa | Arama | Anketler | Sitene Ekle |
 

ARAMA


Gelişmiş Arama

SON EKLENENLER

İSTATİSTİKLER

13 kategori altında, toplam 400 konu bulunmaktadır. Bu konular toplam 3913979 defa okunmuş, 1144 rahatsızlık şikayeti veya yorum yazılmıştır.

KULAK MANTARI (OTOMİKOZ)

BU KONU GELEN SORULAR DOĞRULTUSUNDA 15.EYLÜL.2010 İTİBARİ İLE GÜNCELLENMİŞTİR.

Kategori  Kategori : KULAK
Yorumlar  Yorum Sayısı : 104
Okunma  Okunma : 231555
Tarih  Tarih : 17 Mayıs 2010 01:46

11 Punto 13 Punto 15 Punto 17 Punto

    KULAK MANTARI (OTOMİKOZ)
    Normal olarak dış kulak yolunda mantar sporları mevcuttur. Kulağa su kaçırılması, nem gibi faktörler sonucu üreme vasatı bulurlar. Özellikle deniz, havuz ve hamam tatilleri esnasında ve sonrasında sık görülür. Kronik akıntılı orta kulak iltihablarının seyri esnasında da sık görülür. Lokal antibiyotik kullanımı hastalığa vasat hazırlayabilir, ancak sistemik ilaçların bu tür bir yan etkisi yoktur. Tek veya iki taraflı görülebilirler.
      Kaşıntı, kötü kokulu akıntı, işitme kaybı, bazen ağrı şikayetleri yapar. Ağrı hastalığın doku derinliğine nüfuz ettiğini gösterir. Bu durum daha çok kulak karıştırma alışkanlığı olan kişilerde ortaya çıkar. bu nedenle kulak karıştırmak doğru bir alışkanlık değildir, hastalığa davetiye çıkarır.
      Tedavi aspiratör yardımı ile iyi bir temizlik ve kanalın asidifikasyonu yoluyladır. Bu amaçla alkol içinde eritilen borik asit kullanılır. Bu karışım kulak zarı delik olan ve dokuya nüfuz etmiş mantarı bulunan hastalarda ağrı yapabilir. Bu durumda ilacı kesmek yerine dozu azaltılabilir. Her damladan sonra bir süre beklenir. Yanma hissi oluşunca damlatma kesilir. Bir dahaki sefere bir önceki dozla devam edilir. Ağrı yine de sorun oluyorsa iki damla lokal anestezik asidik damla öncesi kullanılabilir.
Mantar mikrobuna yönelik özel ilaç kullanımı gerekmez. Tedavi tamamiyle lokaldir, sistemik yani ağızdan alınan ilaçların etkisi olmaz. İlaçların damla şekilleri en etkin olanıdır. Spray kulak zarına kadar ulaşamaz. Bazı kliniklerde kırmızı mor renkli özel hazırlanmış solüsyon kullanılır. Bu solusyon oldukça etkili olmakla birlikte boyama özelliği nedeniyle tarafımdan tercih edilmemektedir.
      Temizlik son derece önemlidir. Enfeksiyon vasatı ortadan kaldırılmadıkça hastalık iyileşir gibi olsa bile tekrarlaması önlenemez. En azından haftada bir aspiratörle temizlik yapılmalıdır. Tedavi 20 gün kadar sürdürülür. Bu sırada çevreyi ve hastayı rahatsız edecek miktarda bol akıntı yoksa dış kulak yoluna pamuk koymamalıdır.
     Otomikoz tedaviye dirençli olabilir, tekrarlarla seyredebilir. Hastalık ilaçla iyi oluyor, ancak sık sık tekrarlıyorsa her su ile temas riski öncesi dış kulak yolunu asidifiye etmelidir. Örneğin banyolardan 15 dakika önce 5-10 damla alkol borik solusyonu damlatmak gibi. Dış kulak yolu ve zar sağlamsa bu işlem ağrı yapmaz.
      Tedavi planlamasında mantar türünün bir önemi yoktur, bu nedenle kültür gerekmez. Tedavide antibiyotik kullanımının yeri yoktur.
      Mantar enfeksiyonları kulak zarında ve dış kulak yolunda kalıcı hasar oluşturmazlar. Oluşturdukları işitme kaybı tedavi ile düzelir.
     Mantar hastalığı kronik otit ve nörodermit ile karışabilir. Bu hastalıklarla ilgili bilgi için ilgili başlıklara bakınız.
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum veya Şikayet Yaz

AÇIKLAMA: Siz de KULAK MANTARI (OTOMİKOZ) hakkındaki hastalık, şikayet veya yorumunuzu aşağıdaki forma yazıp bize gönderebilirsiniz !  Sorunuz sırası geldiğinde cevaplanacaktır.






Bu konuya toplam 104 yorum yazılmıştır.

Nil doğan [ 21 Eylül 2020 21:48 ]

Hocam merhaba. İki yıldır işitme kaybım ve şiddetli kulak çınlamam var.. sürekli geçmek bilmeyen enfeksiyon ve kulak akıntım var. İki hafta önce şiddetli kaşıntı için aile hekimine gittim. Bana sipragut ve nibulen mantar damlası verdi. Mantar olmuş kulaklarım ayrıca kulak zarımda delikti. Fakat bir kaç kez kullanmama rağmen ilginç bir şekilde duymayan kulağımdan az’da olsa ses geldiğini farkettim bugün.pandemiden dolayı tedavi gördüğüm hastane hasta kabul etmiyor. Ne yapmalıyım. Acaba nibulen mi iyi geldi. Yani duymama sebebim mantardı ve bunu doktorlar farketmemiş olabilirmi ? Dönüş yaparsanız çok sevinirim hocam.

Ece Ekici [ 04 Eylül 2018 00:58 ]

Hocam merhaba. Ben bugün bir KBB doktoruna kulak kaşıntısı şikayeti ile gittim. Doktor kulağıma bakınca kulağımda iltihap olduğunu söyledi ve 2 ilaç verdi. Bitince kontrole gel dedi. Eczaneden aldım. Bir tanesi karışımmış, eczacı hazırladı. Diğeri de PSOVATE %0.05 Losyon. Ecazcı karışımı günde 3 kez her kulağa 10'ar damla, PSOVATE'de günde 3 kez 5'er damla şeklinde kullan dedi. Hocam kullanmaya başladığımda çok zorlandım çünkü iki ilacı da dökünce kulakta yanma ve uğultu oldu. Hocam ilaçlar bitince kontrole gitmeli miyim yoksa farklı bi KBB doktoruna mı görünsem?

Zuhre [ 26 Şubat 2018 21:27 ]

Mrb kulak mantari olmus kulagim doktor alkollu bir karisim verdi ecza neci hazirladi gunde sabah oglen aksam 3 kere damlat dedi ben fazla damlattim basim karincalasiyor agriyor normallmi sakincalimi bu durum

Yorum veya şikayetlerin tamamını okumak için tıklayın.

Prof.Dr.Bülent TOPUZ Prof.Dr.Bülent TOPUZ
YOLLAR VE ÖNCELİKLER (11 Eylül 2017)
Bülent TOPUZ Bülent TOPUZ
Sevgili başkanın Osman Zolan'a açık teşekkür (15.Ekim.2012)

ANKET

Sizce bu sitenin insanlara faydası var mı?






Tüm Anketler

www.bulenttopuz.com 2007 ..:: KBB Hastalıkları Bilgilendirme Portalı ::..