Prof.Dr.Bülent TOPUZ

Anasayfa | Arama | Anketler | Sitene Ekle |
 

ARAMA


Gelişmiş Arama

SON EKLENENLER

İSTATİSTİKLER

13 kategori altında, toplam 400 konu bulunmaktadır. Bu konular toplam 3925170 defa okunmuş, 1144 rahatsızlık şikayeti veya yorum yazılmıştır.

TONSİL VE ADENOİD HİPERTROFİSİ

BU KONU GELEN SORULAR DOĞRULTUSUNDA 19.AĞUSTOS 2010 İTİBARİ İLE GÜNCELLENMİŞTİR.

Kategori  Kategori : BOĞAZ
Yorumlar  Yorum Sayısı : 14
Okunma  Okunma : 73163
Tarih  Tarih : 20 Ağustos 2010 00:35

11 Punto 13 Punto 15 Punto 17 Punto

TONSİL VE ADENOİD HİPERTROFİSİ
Genel olarak çocuklarda 2 yaşına kadar adenoid problemi yoktur. Adenoid doku 5 yaşında en büyük hacmine ulaştıktan sonra küçülmeye başlar. genizinhacmi ise büyümeye devam eder. Böylece normal olarak adenoidler burunda tıkanıklık yapmazlar. Tonsil dokusu ise 4 yaşına kadar büyür sonra küçülmeye başlar. Büyümelerin nedeni bu yaşlarda sık görülen enfeksiyonlara bağlı lenfoid hiperplazidir. Geçirilen her enfeksiyon direnç gelişimini de beraberinde getirir. Zamanla geçirilen enfeksiyon sayısı azalır. Tonsil ve adenoid dokularında küçülme başlar. Bazı hallerde bu küçülme gerçekleşmez. Bunun nedenleri:
1-Bazı hastalarda genel direnç düşüklüğüne bağlı enfeksiyonlar devam eder.
2-Geçirilen enfeksiyonlarla yapısı bozulan doku savunma görevini yapamaz hale gelir ve hatta bakteriler için uygun üreme ortamı haline gelebilir. Soğuk algınlığı gibi direnç düşüren durumlarda bu bakteriler çoğalarak hem lokal enfeksiyona neden olurlar; hem de sistemik dolaşıma toksin ve bakteri salmaya başlarlar. Bu hastalarda tonsiller genel olarak hipertrofiktir, ancak tekrarlayan enfeksiyonlar sonucu gelişen fibroz tonsilleri büzebilir.
Tonsil ve adenoid hipertrofileri karşımıza genellikle tekrarlayan boğaz ağrısı, boyunda lenf bezi büyümesi, öksürük şikayetleriyle gelirler. Adenoid ve tonsil hipertrofilerinin tekrarlayan enfeksiyonlar dışında sinsi seyreden bir takım sonuçları da vardır. Adenoid hiperplazi burun solunumunu engeller. Hasta özellikle geceleri ve efor anında ağız solunumu yapar. İri tonsiller dili öne iterek hem ağız solunumunu rahatlatırlar hem de orafarenksdeki rahatsız edici kitle etkisinden hastayı kurtarırlar. Zamanla hastanın çene ve diş yapısı ağız solunumunu rahatlatacak şekilde gelişir. Ön dişler seyrektir, çene kapatılınca arada açıklık kalır. Özellikle üst dudak geri çekilmiştir. Hastada kuru öksürük olabilir. Uzun süreli burun tıkanıklığı kor pulmanele nedenidir. Bu hastalarda mental ve fiziksel gelişme de gerilik, çevre ilişkilerinde uyum yetersizliği ve geceleri altına kaçırma görülebilir. Hipertrofik adenoid sadece solunum pasajını engellemekle kalmaz aynı zamanda nazal sekresyonların nazofarenkse geçmesini de engeller. Biriken ifrazat enfeksiyona zemin hazırlar. Bu hastalarda tedaviye dirençli sinüzit sık görülür. Diğer taraftan sinüzite bağlı burun tıkanıklığı ve postnazal akıntı kronik tonsilloadenit bulguları verebilir. Bu hastalarda primer patolojinin hangisi olduğuna karar vermek bir uzmanlık işidir. Her çocukta adenoid dokunun doğal olarak var olduğu bilinmelidir. Önemli olan burun pasajını kapatacak büyüklükte olup olmadığının tespitidir. Bu nedenle ayna ve parmakla yapılan muayeneler yanıltıcı olabilir. Lateral pozisyonda alınmış bir nazofarenks hava sütunu grafisi tıkanıklığın derecesini verebilen objektif bir kriter olarak kullanılabilir.
Kronik tonsillit ve tonsil hipertrofileri çocuklarda iştahsızlık ve beslenme bozukluklarına yol açabilirler. Bu çocuklar yaşıtlarına göre fizik olarak daha geridirler ve tonsillektomi sonrası hızlı bir kilo artışı gözlenir.
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum veya Şikayet Yaz

AÇIKLAMA: Siz de TONSİL VE ADENOİD HİPERTROFİSİ hakkındaki hastalık, şikayet veya yorumunuzu aşağıdaki forma yazıp bize gönderebilirsiniz !  Sorunuz sırası geldiğinde cevaplanacaktır.






Bu konuya toplam 14 yorum yazılmıştır.

HAYRİYE [ 05 Haziran 2020 02:21 ]

HOCAM ÖNEMLİ BİR ŞEY VARMI KIZIMIN RAPORU KENDİSİ 12 YAŞINDA DOKTORLAR GEREKLİ BİLGİYİ VERMEDİLER LÜFEN YARDIMCI OLURMUSUNUZ ? ( Beyin sapı ve serebellar hemisferler normaldir. 4. ventrikıl orta hatta, normal ıekil ve boyuttadır.

Serebellopontin kııe patolojisi izlenmemiıtir
   
.



3. ve lateral ventrikıller normal geniıliktedir. 3. ventrikıl orta hatta , lateral ventrikıller simetriktir.



Bilateral bazal ganglionlarda , kapsıla internalarda ve sentrum semiovalelerde patoloji saptanmamııtır. Bilateral derin beyaz cevher normal intensitede izlenmiıtir. Korpus kallozum normaldir.



Bilateral silvian fissırler ve hemisferik kortikal sulkuslar normal geniıliktedir.



S fenoid sinıste saı tarafta yumuıak doku intensitesi izlendi.


Tonmsiller hipertrofik olup nazofarenks hava sıtununu daraltmııtır.


Saı talamus posterior ve anteromedial kesimde T2 ve FLAIR intens difızyon artııı gısteren m ilimetrik lezyonlar izlendi.



ALİ ALTINBAŞ [ 10 Ekim 2018 15:16 ]

47yaşındayım 6yaşında bademcik ameliyatı oldum,ilerleyen yıllarda zaman zaman işitme kaybı oldu,kulak burun boğaz doktoruna 41yaşımda geniz eti ameliyatı oldum,patoloji temiz çıktı,burnumdan nefes alamadığım için geçen yıl burundan et ve kemik alındı,hala rahat nefes alamıyrum,1 ekimde mr çekildi,sağda 3 yerleşimli9x27lenfnodu solda submandibuler böıgede jugulodigastrik posterior servikal lenf nodu izlenmektedir.

İbrahim Koska [ 10 Eylül 2018 02:20 ]

Benim bademcik ve geniz eti aşırı derecede büyümüş tü KBB doktoru ameliyatla ikisininde aldı ancak ameliyattan yaklaşık 20 gün sonra işitme kaybı oldu kalıcı iki kulakta birden bağışıklık sistemimin çöktüğü nü bu yüzden olduğunu söyledi doktor burda bi hata var mi

Yorum veya şikayetlerin tamamını okumak için tıklayın.

Prof.Dr.Bülent TOPUZ Prof.Dr.Bülent TOPUZ
YOLLAR VE ÖNCELİKLER (11 Eylül 2017)
Bülent TOPUZ Bülent TOPUZ
Sevgili başkanın Osman Zolan'a açık teşekkür (15.Ekim.2012)

ANKET

Sizce bu sitenin insanlara faydası var mı?






Tüm Anketler

www.bulenttopuz.com 2007 ..:: KBB Hastalıkları Bilgilendirme Portalı ::..