Prof.Dr.Bülent TOPUZ

Anasayfa | Arama | Anketler | Sitene Ekle |
 

ARAMA


Gelişmiş Arama

SON EKLENENLER

İSTATİSTİKLER

13 kategori altında, toplam 400 konu bulunmaktadır. Bu konular toplam 3934500 defa okunmuş, 1144 rahatsızlık şikayeti veya yorum yazılmıştır.

ÇOCUKLARDA İŞİTME KAYBI

Çocukluk dönemi işitme kayıplarının yarıdan fazlası genetik nedenlere bağlıdır. Bunların da büyük çoğunluğunu akraba evliliğine bağlıdır. Genetik olmayan işitme kayıplarının başında ise menenjit gelir.

Kategori  Kategori : KULAK
Yorumlar  Yorum Sayısı : 2
Okunma  Okunma : 6996
Tarih  Tarih : 10 Ekim 2007 12:00

11 Punto 13 Punto 15 Punto 17 Punto

ÇOCUKLARDA İŞİTME  KAYBI

      Çocukluk dönemi işitme kayıplarının yarıdan fazlası genetik nedenlere bağlıdır. Bunların da büyük çoğunluğunu akraba evliliğine bağlıdır. Genetik olmayan işitme kayıplarının başında ise menenjit gelir. Diğer nedenler; gebenin kızamıkçık geçirmesi, çocuğun prematüre olması ve hipoksiye maruz kalması, zor doğum, uzamış yeni doğan sarılığı, kabakulak ve toksik ilaç kullanımı’dır.

      Tek taraflı işitme kayıpları çoğu zaman ileri yaşlara kadar farkedilmezler. Hastanın işitme ve konuşma fonksiyonlarında belirgin bir bozukluk yapmazlar.

      Asıl problem oluşturanlar iki taraflı olanlarıdır. Bu tür ağır işitme kayıplarının büyük çoğunluğu doğumsaldır. Konuşmanın beklendiği zaman olan 2 yaşına kadar farkedilmezler.

      Hafif ve orta derecede işitme kaybı olan çocuklarda konuşma gelişmekle birlikte bazı harfleri yanlış çıkarma, öğrenme güçlüğü, içe kapanıklık ya da tam tersi olarak aşırı hareketlilik görülebilir. Ağır işitme kaybı olan çocuklar ise daha çok 3 yaşını geçtiği halde konuşamadığı için farkedilirler. 3 Yaşına geldiği halde konuşamayan çocuklarda ailevi eğilim, mental gerilik, otizim, sözlü uyaran eksikliği ve işitme kaybı sözkonusu olabilir.  İşitme kaybını net olarak ortaya koymak günümüz teknolojisi ile mümkündür. Bu bakımdan ayırıcı tanı bakımından işitme kaybının öncelikle ekarte edilmesinde fayda vardır.

      Hastaların erken farkedilmesi rehabilitasyon açısından çok önemlidir. Bir çocuğun işitme kaybı ne kadar derin olursa olsun, bir miktar işitme kalıntısı vardır. Bu kalıntının işitme cihazları yardımıyla değerlendirilmesi gerekir. Bundan sonra bir dizi işitme ve konuşma eğitimleri başlar ki; beyindeki işitme ve konuşma merkezlerinin gelişimi bakımından bu işlere en geç 3 yaşından önce başlanması gerekir. Bu nedenle risk grupları gözlem altında tutulmalıdır. İşitme kayıplarının tespiti amacıyla daha doğuştan itibaren yapılabilecek bazı test ve gözlemler mevcuttur. Testler odioloji ünitelerinde yapılmaktadır ve bunlara odiolojik testler bölümünde değinilmiştir. Gözlemlere kısaca değinecek olursak:

      Yenidoğan döneminde: Yüksek seslere sakınma hareketi yaparak, göz kırparak veya gözlerini iyice açarak ya da ağlayarak cevap verir; ağlıyorsa susabilir. 

      3 aylık: Sesin kaynağını gözü ile lokalize eder. Özellikle annenin sesli uyaranlarına gülümseyerek cevap verir.

      6 aylık: Sesin kaynağını gözü ve başı ile lokalize eder.

      1 yaş: Bazı sözcüklere cevabı anlamlıdır. Örneğin ismiyle çağrıldığında bakabilir.

      2 yaş: Anlamlı kelime ve cümleler söylemeye başlar. Bazı hallerde konuşma gecikebilir. Böyle hallerde çocuğun sesli emir ve sorulara davranışsal cevabı değerlendirilir. Örneğin bir sürü oyuncak içinden arabayı ayırtedip bize getiren çocuğun işitmesi normal sınırlardadır.

Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum veya Şikayet Yaz

AÇIKLAMA: Siz de ÇOCUKLARDA İŞİTME KAYBI hakkındaki hastalık, şikayet veya yorumunuzu aşağıdaki forma yazıp bize gönderebilirsiniz !  Sorunuz sırası geldiğinde cevaplanacaktır.






Bu konuya toplam 2 yorum yazılmıştır.

murat çiçek [ 26 Haziran 2009 12:53 ]

10 yaşında oğlum var işitme kaybı var. bazı testlerden geçti. doktorumuz kulak içi sinirlerde yıpranma var dedi tedavisi mümkün değil dedi. sinirlerin yıpranması olyının tedavisi mümkün değilmi saygılar

ELİF ÇAKMAK [ 13 Mayıs 2008 15:05 ]

Merhabalar.Benim oğlum 5 yaşında tek kulakta tamamen işitme kaybı teşhisi kondu.Ama nedeni veya sağlıklı kulağada ileride işitme kaybı olurmu sorularına yanıt alamadık.Ne yapmamız gerekiyor.iLGİNİZE ÇOK TEŞEKKÜRLER.

Yorum veya şikayetlerin tamamını okumak için tıklayın.

Prof.Dr.Bülent TOPUZ Prof.Dr.Bülent TOPUZ
YOLLAR VE ÖNCELİKLER (11 Eylül 2017)
Bülent TOPUZ Bülent TOPUZ
Sevgili başkanın Osman Zolan'a açık teşekkür (15.Ekim.2012)

ANKET

Sizce bu sitenin insanlara faydası var mı?






Tüm Anketler

www.bulenttopuz.com 2007 ..:: KBB Hastalıkları Bilgilendirme Portalı ::..