Prof.Dr.Bülent TOPUZ

Anasayfa | Arama | Anketler | Sitene Ekle |
 

ARAMA


Gelişmiş Arama

SON EKLENENLER

İSTATİSTİKLER

13 kategori altında, toplam 400 konu bulunmaktadır. Bu konular toplam 3929895 defa okunmuş, 1144 rahatsızlık şikayeti veya yorum yazılmıştır.

KULAK NEZLESİ (SEKRETUAR OTİTİS MEDİA) (SOM)

Orta kulakta yapışkan sıvı toplanması ile karakterize bir hastalıktır. Genel olarak çocukluk dönemi hastalığıdır. En fazla 2 yaşında görülür.

Kategori  Kategori : KULAK
Yorumlar  Yorum Sayısı : 18
Okunma  Okunma : 41438
Tarih  Tarih : 10 Ekim 2007 11:49

11 Punto 13 Punto 15 Punto 17 Punto

KULAK NEZLESİ (SEKRETUAR OTİTİS MEDİA) (SOM)

      Orta kulakta yapışkan sıvı toplanması ile karakterize bir hastalıktır. Genel olarak çocukluk dönemi hastalığıdır. En fazla 2 yaşında görülür.

      Tuba tıkanıklığı ve fonksiyon bozukluğu patolojinin temelini oluşturur. Tuba tıkanıklığının orta kulağı kapalı bir boşluk haline getirmesiyle boşluktaki hava emilir. Orta kulak basıncı düşer ve uzun süreli negatif basınç sonucu orta kulak mukozasında da salgı bezleri artar. Salgılanan sıvı zamanla suyunu kaybederek kalın ve yapışkan bir hal alır ve tuba yoluyla drenajı imkansızlaşır.  Orta kulak burada bir kısır döngüye girmiştir.

      Bu hastalarda tuba tıkanıklığı, kronik adenotonsillit, sinuzit, yarık damak, allerji, ve3 immün yetmezlik gibi faktörler bulunabilir.

      Orta kulakda biriken yapışkan sıvı, timpanik membranın ve kemikçiklerin hareketini engelleyerek iletim tipi işitme kaybı yapar. İşitme kaybı çoğu zaman hafif derecededir ve gözden kaçabilir. Aileyi ve öğretmeni şüphelendiren bulgular; televizyonu yakından seyretmek, özellikle arkadan söylenenleri tekrar ettirmek ya da duymazlığa gelmek, okulda başarısızlık şeklinde sıralanabilir. Hasta ayrıca zaman zaman gelen hafif kulak ağrılarından ve kulakda bir dolgunluk hissinden ya da doğrudan işitme kaybından şikayetçi  olabilir.

      Otoskopik muayenede mat ve retrakte zar, deforme ışık üçgeni ve orta kulakta hava sıvı seviyesi görülebilir. Bu bulgularla klinik olarak tanıyı konulabilirse de; odiometrik ve timpanometrik ölçümlerle desteklemekte fayda vardır. Testler vasıtasıyla hastalığın gelişimi ve tedaviye cevabı takip edilebilir.

Tedavi öncelikle antibiyotik kullanımıdır. Medikal tedaviye cevap vermeyen veya hiç tedavi verilmeyen hastaların kendiliğinden iyileşme ihtimali olmakla birlikte, telafi edilemez komplikasyon gelişme riski de vardır. Sürekli negatif  basınca maruz kalan kulak zarı beslenme bozukluğu neticesi atrofiye uğrayıp incelir ve çöker. Daha sonra kulak zarı orta kulağa ve kemikçiklerin üstüne yapışıp fonksiyon göremez hale gelir. Bu safhada beslenme bozukluğu kemikçiklerde erimeye neden olabilir ve iletim tipi işitme kaybı belirginleşir. Tedavisiz ve kontrolsüz bırakılan hastalarda geri dönüşümsüz kemik eriten iltihap gelişme riski vardır.

      Hastalığa erken müdahale edilerek, kulağa havalandırma tüpü takılması problemi dramatik bir şekilde çözer. Yaygın kullanılan küçük tüpler 3-6 ay içinde perforasyon bırakmadan kendiliğinden düşer. Bu süre zarfında orta kulaktaki patolojik değişiklikler normale döner, tuba çapı nispeten büyür. Bu hastaların % 80’i tamamiyla şifa bulurken %20’si nüks ile gelebilir ve tekrarlayan tüp uygulamalarına maruz kalabilir. Kulak zarı orta kulağa yapışmışsa tüp uygulaması yeterli değildir; cerrahi müdahale gerekir

         Hastalarda çoğu zaman tek başına tüp uygulaması yeterli olmayabilir. Varsa kronik adenotonsillit, sinuzit, yarık damak, allerji, ve immün yetmezlik gibi faktörlerin tedavisi gerekir.
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum veya Şikayet Yaz

AÇIKLAMA: Siz de KULAK NEZLESİ (SEKRETUAR OTİTİS MEDİA) (SOM) hakkındaki hastalık, şikayet veya yorumunuzu aşağıdaki forma yazıp bize gönderebilirsiniz !  Sorunuz sırası geldiğinde cevaplanacaktır.






Bu konuya toplam 18 yorum yazılmıştır.

Serkan oncu [ 18 Mart 2017 17:46 ]

40 yaşındayım banada orta kulak nezlesi teşhisi kondu işitme kaybın çok ilaç tedavisini öncelik gördüler aksi taktirde tüp takılacak denildi

hümeyra [ 01 Kasım 2012 21:27 ]

Kızım 4 yaşında kulak nezlesi teşhisi kondu. Doktor 21 günlük antibiyotik tedavisine başladı. günde tek seferde 1,5 kaşık antibiyotik veriyoruz. bu konudaki önerileriniz neler?

Aylin Aytaman [ 30 Ocak 2012 02:31 ]

59 yasındayım ve İc Kulak Nezlesi teşhisi kondu. 8 saatte bir Vasoserc alıyorum ve gunde 1 tne B VİTAMİNI.. Ayrıca Tabocan da alıyorum beraberinde. Kulagımda dolgunluk hissi hafif cınlama var. Henuz işitme kaybı yok. Son derece rahatsızım. Başımın ici donuyor hareketlerimde zorlanıyrum araba kullanırken başımı sagdan sola cevirdigimde icim kayıyor gibi oluyor. Cabuk yoruluyorum. Boyle oldugum zamanlar başım devamlı yastık istiyor. Dr.um bu durumun uzun surecte duzelecegini ve bununla yasamasını ogrenmem gerektigini tedavi şeklinin ise omur boyu vasoserc almam dısında başka bir sekli yok dedi. YUKARDA okudugum HAVALANDIRMA TUPU takılabilirmi? Bu nasıl bir alettir ve nasıl takılır?Yutkundugum zaman sanki kulaklarım tıkalı ve dolgunluk hissi de var bende. Ayrıca burnumdan yapısık bir sıvı da geliyor. O sıvı gelince daha cok başım donuyor... Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Mersi. Aylin Aytaman

Yorum veya şikayetlerin tamamını okumak için tıklayın.

Prof.Dr.Bülent TOPUZ Prof.Dr.Bülent TOPUZ
YOLLAR VE ÖNCELİKLER (11 Eylül 2017)
Bülent TOPUZ Bülent TOPUZ
Sevgili başkanın Osman Zolan'a açık teşekkür (15.Ekim.2012)

ANKET

Sizce bu sitenin insanlara faydası var mı?






Tüm Anketler

www.bulenttopuz.com 2007 ..:: KBB Hastalıkları Bilgilendirme Portalı ::..