Prof.Dr.Bülent TOPUZ

Anasayfa | Arama | Anketler | Sitene Ekle |
 

ARAMA


Gelişmiş Arama

SON EKLENENLER

İSTATİSTİKLER

13 kategori altında, toplam 400 konu bulunmaktadır. Bu konular toplam 3934338 defa okunmuş, 1144 rahatsızlık şikayeti veya yorum yazılmıştır.

DERİN BOYUN ABSELERİ (para ve retrofarenjial abseler)

Parafarenjial abseler farenksin heriki yanında oluşan abselerdir.

Kategori  Kategori : BOĞAZ
Yorumlar  Yorum Sayısı : 2
Okunma  Okunma : 9398
Tarih  Tarih : 18 Şubat 2008 13:48

11 Punto 13 Punto 15 Punto 17 Punto

DERİN BOYUN ABSELERİ (para ve retrofarenjial abseler)
Parafarenjial abseler farenksin heriki yanında oluşan abselerdir. Genellikle tonsillit ve farenjit gibi enfeksiyonlara sekonder gelişirler. Oral ve orafarenjial travma ve girişimlerden sonra da görülebilir. Her yaşta görülebilirler.
Yutkunma ağrısı, yüksek ateş, kırgınlık ve servikal lenfadenopati ile ortaya çıkar. Ağrılı trismus, çene köşesinde şişlik, tonsil ve lateral farenjial duvarda itilme, boyun hareketlerinde ağrılı kısıtlılık görülebilecek muayene bulgularıdır. Abse boyunda yumuşak bir kitle halinde palpe edilebilir, ancak boynun derin bölgesinde yerleştiklerinden fluktuasyon vermezler. Abse ve civarı palpasyonla son derece hassasdır. Hastaları bekleyen en büyük komplikasyon karotit
arterde erozyon ve kanamadır.
Retrofarenjial abseler, retrofarenjial lenf nodlarının çevre dokulardan drene ettiği enfeksiyon ajanları ile süpüre olması sonucu oluşur. Bu lenf nodları yetişkinlerde olmadığından çocukluk dönemi hastalığıdır.
Yutkunma ağrısı, ateş, servikal lenfadenopati ile ortaya çıkar. Hava yolunda darlık oluşmuşsa solunum güçlüğü oluşur ve hasta başını ekstansiyonda tutar. Abse posterior farenjial duvarda fluktuasyon veren bir kitle halinde palpe edilebilir ve vertebralar ele gelmez. Retrofarenjial mesafenin genişlediği lateral grafide tespit edilebilir. Hastaları bekleyen en ciddi komplikasyon rüptür, aspirasyon ve boğulmadır.
Heriki abse damarların etrafındaki potansiyel boşluklardan mediastene inebilirler. Antibiyotiklerin yaygın kullanımına bağlı olarak nadiren görülmelerine rağmen, fatal seyredebilmeleri bakımından erken tanı ve uygun tedavi önemlidir.
Laboratuvar tetkiklerinde lökositoz ve yüksek sedimantasyon hızı tespit edilebilir. Bu enfeksiyonlarda anaerobların baskın olduğu mikst bir flora mevcuttur.
Tedavi: Drenaj+sultamisilin 200-400 mg/kg’dır. Çocuklarda drenaj için genel anestezi gerekebilir. Küçük retrofarenjial abseler dışındakiler boyundan drene edilirler. Küçük retrofarenjial abseler ağızdan boşaltılabilir.
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum veya Şikayet Yaz

AÇIKLAMA: Siz de DERİN BOYUN ABSELERİ (para ve retrofarenjial abseler) hakkındaki hastalık, şikayet veya yorumunuzu aşağıdaki forma yazıp bize gönderebilirsiniz !  Sorunuz sırası geldiğinde cevaplanacaktır.






Bu konuya toplam 2 yorum yazılmıştır.

Tülay [ 08 Mayıs 2011 00:16 ]

benim yaklaşık 1 yıldır boynumdan kafama kramplar giriyor. İlk zamanlar ayda yada haftada 1 oluyordu. Şu 3-4 aydır her sabah kalktığımda 1-2 saat kesintisiz kramlar devam ediyor. Günlük yaşam kalitemi çok etkiliyor. Kafamı ani harekletlerle çeviremıyorum. Anında kramp giriyor. Yukarı ve aşağı direk bakamıyorum. Yüz üstü yattığımda, kafamı sağa ve saol çevirerek yatardım, şimdi o pozisyonlar da kesinlikle yatamıyorum. Şiddetli ağrılarım oluyor. Fizik Tedaviye bölumine gittim boynunda fıdık var onlardan kaynaklanan kramlar olabilir dediler. Nörolojiye gittim : miğreninin vermiş olduğu ataklar olabilir dediler. Çektirdiğim filmler de ve tomoğrafilerde birşey çıkmadı. Benim hangi alanda tedavi görmem gerekiyor. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim ilginize şimdiden teşekkür ederim ..

muharrem [ 10 Mart 2011 07:16 ]

Bende 1 ay once boyun sag tarafta bır agrı olustu ve 11 gün hastanede yattım orada 2.patolojı sonucuda aynı sonuç (ÇOK AZ SAYIDA MATÜR SKUAMOZ HÜCRELER İÇEREN YAYMA SKUAMOZ EPİTELLE DOŞELİ KISTIK EZYONU VE YA İYİ DIFERANSİYE SKUAMOZ HÜÇRELİ KORSİNOM METASTASINI ÖRNEKLİYOR OLABİLİR )tanı böyle ve yinede o bölgede arasıra sıkısma oluyor cavabınızı beklıyorum saygılarımla..

Yorum veya şikayetlerin tamamını okumak için tıklayın.

Prof.Dr.Bülent TOPUZ Prof.Dr.Bülent TOPUZ
YOLLAR VE ÖNCELİKLER (11 Eylül 2017)
Bülent TOPUZ Bülent TOPUZ
Sevgili başkanın Osman Zolan'a açık teşekkür (15.Ekim.2012)

ANKET

Sizce bu sitenin insanlara faydası var mı?






Tüm Anketler

www.bulenttopuz.com 2007 ..:: KBB Hastalıkları Bilgilendirme Portalı ::..