Prof.Dr.Bülent TOPUZ

Anasayfa | Arama | Anketler | Sitene Ekle |
 

ARAMA


Gelişmiş Arama

SON EKLENENLER

İSTATİSTİKLER

13 kategori altında, toplam 400 konu bulunmaktadır. Bu konular toplam 3929824 defa okunmuş, 1144 rahatsızlık şikayeti veya yorum yazılmıştır.

KRONİK FARENJİT

Kronik farenjit primer bir hastalık olmaktan ziyade lokal ve sistemik başka patolojilere sekonder semptomlarla seyreden bir patolojidir.

Kategori  Kategori : BOĞAZ
Yorumlar  Yorum Sayısı : 3
Okunma  Okunma : 23618
Tarih  Tarih : 18 Şubat 2008 13:46

11 Punto 13 Punto 15 Punto 17 Punto

KRONİK FARENJİT
Kronik farenjit primer bir hastalık olmaktan ziyade lokal ve sistemik başka patolojilere sekonder semptomlarla seyreden bir patolojidir. Bu predispozan faktörler:
1-Kronik rinit ve sinüzit, tonsillit gibi lokal süregen enfeksiyonlar.
2-Burun tıkanıklığı ve ağız solunumu olan kişilerde kuru, soğuk ve tozlu hava direkt farenkse çarparak kuruma ve irritasyona neden olabilir. Farenjitin horlama ile birlikte sık görülmesi bu yüzdendir.
3-Allerji.
4-Ağız hijyeni bozukluğu.
5-Sesin kötü kullanılması; yüksek sesle ve fazla konuşma. Bu durum daha çok öğretmenlerde görülür ve meslek hastalığı olarak tanımlanabilir.
6-Dış ortam koşulları: hava kirliliği, kuru hava, işyerinde irritan toz; (halı tozları, vb.).
7-Gastroözofajial reflü.
8-Kronik bronşit.
9-Diyabet, gut, üremi gibi metabolik hastalıklar şeklinde sıralanabilir.
Ateş ve kırıklık gibi şikayetler çok nadir görülür. Hastalar genellikle boğazda takılma hissi ve değişik şekillerde tarif ettikleri bir ağrıdan şikayet ederler. Postnazal akıntısı veya farenks eksudasyonu olan hastalar devamlı yutkunma ihtiyacı hissederler. Bazen granüler lenf hipertrofisi ve ödem salgı gibi algılanabilir; hasta bunu yutarak kurtulmak ister. Öksürerek kazımaya çalışır. Bu durum semptomları daha da kötüleştirir. Yutkunmanın yarattığı negatif basınca bağlı olarak özellikle uvulada ödem ve mukoza sarkması; ve öksürüğün yapmış olduğu irritasyon olayı kısır döngüye sokabilir.
Granüler lenf hipertrofisi daha çok tonsillektomi operasyonu geçiren kişilerde görülür. Eksilen organın fonksiyonunu görebilmek için aynı yapıdaki dokularda kompansatuar hipertrofi oluşmaktadır. Bu hastalarda Waldeyer halkasını oluşturan lenfoepitelyal dokulardan özellikle dilkökü tonsili ve farenks lateral bandları ileri derecede büyümekte yeniden tonsiller varmış gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalarda ateş ve kırıklık gibi şikayetler de görülebilir. Kronik farenjit olarak ifade edilen bu durum hastanın doktora tekrar tekrar geliş nedenidir. Bu hastada; bazen ifade edildiği gibi, tonsillektomi hastanın aleyhine bir ameliyat olmamıştır. Burada hekimin bilmesi gereken her tonsillit tablosunun farenjitle birlikte olduğudur. Ancak tonsillitin ön plana çıkan semptomları farenjiti maskelemektedir. Tonsillerden yoksun kalan bir organizmada farenjite ait yakınmaların göreceli olarak artış göstermesi doğaldır.
Bazı hastalar boğazda kuruma hissinden şikayetçidirler. Bunlarda ya tükrük salgısı yetersizdir ya da kuru ve yapışkandır. Bu tür şikayetler daha çok öğretmen gibi konuşmaya dayalı meslekler de görülür ve meslek hastalığı olarak adlandırılabilir.
Kronik farenjitin tedavisi predispozan faktörlerin düzeltilmesidir.
Yazdırılabilir Sayfa Yazdırılabilir Sayfa | Word'e Aktar Word'e Aktar | Tavsiye Et Tavsiye Et | Yorum Yaz Yorum veya Şikayet Yaz

AÇIKLAMA: Siz de KRONİK FARENJİT hakkındaki hastalık, şikayet veya yorumunuzu aşağıdaki forma yazıp bize gönderebilirsiniz !  Sorunuz sırası geldiğinde cevaplanacaktır.






Bu konuya toplam 3 yorum yazılmıştır.

ayşegül [ 31 Ekim 2015 12:42 ]

Merhaba 23 aylık kızım var. kızım 4 haftadır faranjit her hafta doktora gidiyoruz ilaçlarını düzenli kullanıyor 3 4 gün içerisinde tam geçiyor diyoruz ama tekrar başlıyor faranjit. Doktorumuz alerjik olabilir biraz daha böyle takip edelim diyor. Devamlı ilaç kullanmasıda hoşuma gitmiyor ne yapmamız lazım yardımcı olurmusunuz?

şerife [ 27 Ekim 2010 13:53 ]

oğluma aftöz farenjit tehşisi konuldu nasıl bi hastalık ve de stres kaynaklı olabilirmi

hakan kayacan [ 08 Eylül 2010 17:44 ]

iyi günler.ben izmirden hakan.41 yaşındayım sigara ve alkol kullanmıyorum.1,5 aydır geçmeyen boğaz ağrılarım vardı.2 kutu antibiyotik ,pastil ve sprey kullandığım halde geçme olmadı.geçen gün çukalata yedikten yarım saat sonra bir anda boğazda yutma esnasında aşırı şişlik ve acı hissetim.ege üniv.prof.bülent karcı beye muayeneye gittm.kamera ile muayendede farenjit olduğumu artık bununla yaşamayı öğrenmem gerektiğini söyledi.yani tam tedavisi yokmuş.tetra 500mg su ile gargara tedavisi verdi fayda görmedim.farenjit le uzmanlaşmış bir hekime muayene olup tedavi olmak istiyorum.izmirde oturuyorum ancak muayene için faydalı neresi olacaksa gidebilirim.en kısa zamanda bilgi vermenizi rica ederim.ilginiz için teşekkür edre.iyi bayramlar dilerim.

Yorum veya şikayetlerin tamamını okumak için tıklayın.

Prof.Dr.Bülent TOPUZ Prof.Dr.Bülent TOPUZ
YOLLAR VE ÖNCELİKLER (11 Eylül 2017)
Bülent TOPUZ Bülent TOPUZ
Sevgili başkanın Osman Zolan'a açık teşekkür (15.Ekim.2012)

ANKET

Sizce bu sitenin insanlara faydası var mı?






Tüm Anketler

www.bulenttopuz.com 2007 ..:: KBB Hastalıkları Bilgilendirme Portalı ::..